Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Merjetek megújulni! - A táborfalvi "csoda"

 

A alábbi íráshoz a címet én adtam, mivel nagy örömömre szolgált, hogy egy látens állapotban lévő könyvtár, egyszer csak megújul „hamvaiból”, mint a főnixmadár. Remélem mások is kedvet, bátorítást merítenek Borsi Mária szerény tényleíró soraiból! (a szerkesztő)

 

 

  2000 októbere óta vagyok könyvtáros Táborfalván, a községi könyvtárban. E Pest megye déli határán lévő fiatal, 50 éves település létrejötte szorosan kötődik az itt lévő honvédségi alakulatokhoz. Jelenleg kb. 3500 fő lakosainak száma, a községben a legnagyobb problémát a munkahelyek hiánya, az itt élők nagy részének rossz szociális helyzete jelenti. A község könyvtára a művelődési ház egyik helyiségében található, állománya kb. 15 ezer kötet könyv.

 

  Örültem a lehetőségnek, hogy könyvtáros lehetek, mert érdeklődésemhez és végzettségemhez közel álló feladat (népművelés-orosz szakot végeztem az egyetemen). Kezdeti örömöm azonban hamarosan aggodalommá változott. A 23 m2-es helyiségben működő könyvtár inkább raktárra, mintsem könyvtárra emlékeztetett, látogatottsága jelentéktelen volt. Kiderült, hogy a könyvek nyilvántartása és az olvasói nyilvántartás rendezetlen, katalógus nincs. Röstelkedtem a körülmények miatt, és szerettem volna olyan könyvtárat, ahová szívesen bejönnek a gyerekek, felnőttek egyaránt, ahol a lehetőségekhez mérten színvonalas, korszerű könyvtári szolgáltatást lehet nyújtani, ahol öröm a munka.

 

   A változásra 2001 januárjában nyílt lehetőség, amikkor találtam egy olyan pályázatot, melyet a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága írt ki az információs társadalom kialakítása érdekében. A pályázatot az önkormányzat támogatásával benyújtottuk és március végén nagy örömünkre 2 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kaptunk, ebből a támogatásból tudtunk venni a könyvtár számára 3 számítógépet, fénymásolót, szkennert és tintasugaras nyomtatót.
  A pályázaton nyert gépek elhelyezése elkerülhetetlenné tette, hogy a könyvtárat nagyobb helyiségbe költöztessük. Június hónapban a művelődési ház 46 m2-es helyiségébe vittük át a könyveket, júliusban és augusztusban a teljes állományt leltároztuk, augusztusban megvásároltuk és elhelyeztük a gépeket, és szeptembertől új szolgáltatásokkal, új nyitvatartási időben (heti 10 óra helyett heti 21 órában) állunk az olvasók rendelkezésére. A számítógépek biztonságos működtetéséről rendszergazda gondoskodik.

 

  2001 márciusában állománygyarapítási támogatásra pályáztunk a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál, melyhez Táborfalva Önkormányzat Képviselő Testülete 200 ezer Ft-ot ajánlott fel, így a Minisztérium ugyanennyi vissza nem térítendő támogatást, plusz 54 ezer Ft érdekeltség növelő támogatást nyújtott. Így 2001-ben a könyvtár költségvetésében szereplő 200 ezer Ft helyett 654 ezer Ft-ot fordíthattunk állománygyarapításra.

 

  Örömmel állíthatjuk, hogy a könyvtár látogatottsága megnövekedett, a számítástechnikai eszközök kihasználtsága teljesnek mondható. Nemcsak a gyerekek érdeklődésére számíthat a könyvtár, felnőttek is gyakrabban veszik igénybe a könyvtár szolgáltatásait, az Internetet is (pályázati anyagok kinyomtatására, információszerzésre), igény merült fel a szövegszerkesztő használatára is. Az új technikai felszereltséggel lehetőségünk van a művelődési ház hirdetményeinek elkészítésére, sokszorosítására, a civil szervezetek (nagycsaládosok egyesülete, nyugdíjas klub, kertbarát kör) meghívóinak, írásos anyagainak elkészítésére, sokszorosítására.

 

  Munkámat az önkormányzat támogatta, sok szakmai segítséget kaptam Hliva Gézáné örkényi könyvtárostól. A könyvtár olvasói közül is sokan mellém álltak, a könyvek, polcok költöztetésében segítettek, cserepes virágokat hoztak, hogy minél szebb könyvtárunk legyen. Könyveket, folyóiratokat, társasjátékot ajándékoztak a könyvtárnak. Elmondhatom, hogy öröm a munka, hogy sokan szeretjük ezt a könyvtárat.
Laczkó János polgármester úr a „Mozaik” c. községi lapban 2001 decemberében a következőket írta: „A könyvtár szétzilált állapotát megszüntetve átköltöztettük azt. A pályázati pénzből a tervezett számítógépeket, másológépet üzembe helyeztük. A könyvtáros és segítői soha nem látott példaértékű munkát végzett. Ma az odalátogató olvasók meglepetten és örömmel nyugtázzák a nagy és pozitív változást.”

Táborfalva, 2002. április 16.



(Pest Megyei Könyvtáros 2002;
Szentendre, 45. évfolyam 1. szám, 61-62. oldal;
Szerkesztő: Gerber György)