Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Színjátszó kör 1936. körül

A képet Jemelka Jenőné készítette 1936. körül, az általa vezetett színjátszó együttest láthatjuk a telepi iskola előtt. 

 

A képen látható Nagy Laci bácsi is, az első sorban, a gyerekek között, balról a második… 

 

 

Színjátszó kör 1936. körül

 

 

Az egykori telepi iskola épülete a mai Táborfalván a Rákóczi úton áll, akkoriban Örkénytelepnek hívták ezt a részt, hiszen Táborfalva 1949-ben lett önálló település, akkor kapta a Táborfalva nevet.
A képen látható személyek:
Balról jobbra, hátsó álló sor: Varga József, Pataki Mária, Lipóczki Béla, Urbán Mária, Vogyák József, Dudás Anna, Poczai Bálint, Balázs Julis, Boros József, Gazsik Ferenc.
Balról jobbra ülő sor: Gazsik Józsefné, Sántawy Józsefné, Grósz Veronika, Mészáros József, Urbán Jánosné, Gazsik Ilona, Nagy Ida.
Balról jobbra, gyermeksor, térdelő: Balla Erzsébet, Nagy László, Horváth Mária, Nagy Erzsébet, Meleg Jolán, Turi Julianna, Deák Mária, Nagy Julianna. 

 

Ki is volt Jemelka Jenőné? 2010-ben beszélgettem Nagy János építészmérnökkel, Táborfalva díszpolgárával, akinek abban az évben ünnepeltük 85. születésnapját, ekkor mondta el a következőt:
„1955-ben kezdtem tervezni a művelődési házat, 380 fős nagyteremmel. 1957-ben már volt bál, a betonon táncoltunk szilveszterkor. A hivatalos átadás 1959-ben volt. A művelődési ház a Jemelka-kastélyból épült. Jemelka Jenőné ajánlotta föl a kastélyt a község számára, azzal a kikötéssel, hogy művelődési intézmény épüljön belőle. Jemelkáné temesvári nő volt, idejött férjhez, a férje honvédtiszt volt. Középiskolai tanárnő volt, nőegyletet alakított 1938-ban, színjátszó csoportot szervezett. A nők rajongtak érte, sokat tett a művelődésért Táborfalván, megérdemelné a díszpolgári címet.” 

 

(A beszélgetés felkerült a táborfalvi könyvtár honlapjára: https://www.taborfalva-konyvtar.hu/articles.php?article_id=14 és megjelent a Táborfalvi Mozaik c. helyi újságban is, 2010. április, XVIII. évf. 4. szám, 14-15. oldal.) 

 

Köszönöm Nagy Jánosné Csinos Erzsébetnek, hogy a tulajdonában lévő fényképet rendelkezésünkre bocsájtotta és így megoszthatjuk az érdeklődőkkel! 

 

Táborfalva, 2017. november 10-én 

 

Borsi Mária könyvtáros