Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katalógus

Online katalógus

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

április 1-jétől október 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat 8.00 - 12.30

november 1-jétől március 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
csütörtök 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat zárva

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Borsi Mária
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 7

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Kürti László: Történelem és emlékezet : Lajosmizsei fényképek 1896-1946

Érdekes és értékes könyvet kapott ajándékba könyvtárunk helytörténeti gyűjteménye Katona Mihálynétól.

 

A könyvet prof. Dr. Kürti László, a Miskolci Egyetem tanára, kulturális antropológus írta és szerkesztette. Példaértékű, hogy milyen szakszerű, áttekinthető, igényes kiadvány!

 

Zsigó Viktor, Lajosmizse város (akkori) polgármesterének előszavából megtudhatjuk, hogy az egykori jászberényi legelőterület 1877-ben alakult önálló nagyközséggé, a könyv Lajosmizse hivatalos fennállásának 125. évfordulója alkalmából jelent meg 2002-ben.

 

 A könyv bevezetőjében Kürti László történelmi áttekintést ad Lajosmizse kialakulásáról, bemutatja a földrajzi adottságokat, a társadalmi változásokat, megemlékezik azokról a fényképészekről is, akik a kiadványban szereplő archív fotókat készítették. A kötetben publikált fényképanyag az 1896-1946 közötti ötven évet öleli fel. A szerzőknek mintegy 4000 képből kellett kiválogatniuk azt a közel 400 fotót, amelyek a kiadványban szerepelnek. Ez a négyszáz fotó százötven család képanyagát jelenti. A kutatómunka során nemcsak a könyv megjelentetése volt a cél, hanem az, hogy létrehozzák a lajosmizsei helytörténeti gyűjtemény vizuális adattárának alapjait. Valamennyi – közel négyezer – kölcsönkapott képet digitalizálták, ezt a munkát a Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület tagjai végezték, a helyi polgármesteri hivatal és önkormányzat támogatásával. Az Egyesület 2000-ben alakult, Sólyom János elnökségi tag megfogalmazása szerint létrejöttét elsősorban a város múltjának feldolgozatlan volta indokolta. „Az a nép, amely a múltját nem ismeri, hagyományait, kultúráját nem ápolja, elődeit nem tiszteli, az az idő múlásával elvész.” - ez volt az egyesület létrehozásának mottója; tevékenysége, céljai a következő feladatok elvégzésére irányulnak: a helytörténeti adatok és történeti dokumentumok megmentése és archiválása; hozzájárulás a helyi kulturális élet, a civil kezdeményezések kibontakoztatásához, az egészséges lokálpatrióta tudat és a pozitív városkép kialakulásához; elősegíteni a helytörténeti oktatást, a városba irányuló idegenforgalom megújulását és kiadványok megjelentetését.

 

A könyvben látható fotók időutazásra hívnak bennünket… Témák szerinti fejezetekben láthatjuk őket: Képeslapok; Nagyközség, hivatal, tisztviselők; Egyház, vallásosság, rítusok; Mezőgazdaság, gazdák, tanyasi élet; Iparosok, kereskedők, mesterek; Gyermekkor, ifjúság, iskola; Katonaság, háború; Család, rokonság; Kultúra, szórakozás.

 

A mű befejezéseként a szerző köszönetet mond mindazoknak, akik segítették a könyv megjelenését, majd részletes képjegyzék következik. A könyvben szereplő szövegek magyar, angol és német nyelven olvashatóak.

 

 

Kürti László: Történelem és emlékezet : Lajosmizsei fényképek 1896-1946
([Lajosmizse] : Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület, 2002)

 

 

Borsi Mária könyvtáros