Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


A Táborfalvi Napraforgó Óvoda története alapítástól napjainkig

  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy óvodapedagógus hallgató, nagyon lelkes fiatal tagja az akkori Táborfalvi Napköziotthonos óvodának, aki főiskolai feladatként kapta, hogy felkutassa az óvoda kialakulásának történetét. Volt néhány nagyon hideg, borús novemberi nap, amikor az óvodavezető, Hmiró Ferencné Ágika segítségével felkerestük azokat az embereket, akik erről mesélni tudtak számunkra. Volt egy régi mechanikus írógépem, melyen a hallottakat lepötyögtetve megszületett 1995. novemberében Óvodánk története.

 

  Hidas Jenőné egykori óvodavezető, Kovács Józsefné egykori dadus és Kiss Károlyné Piroska néni, az első óvónő elmondása alapján idéztük fel a régmúltat.

 

  A 2000-es években történt feljegyzéseket Hmiró Ferencné Ágika, óvodavezető (1991-2022-ig) készítette óvodánkról.

 


„Gyermekekkel foglalkozni minden bizonnyal a leghálásabb munka, ami a földünkön osztályrészünkről jutott, de saját tökéletességünket is ez mozdítja előre.”
- Brunszvik Teréz -

 

 

1949-ben nyitotta meg kapuit az első óvoda Táborfalván. A Kossuth Lajos utcában, Nagy Bertalanék házában működött és harminc gyermek befogadására volt alkalmas. Szorgalmi időben 13 óráig fogadták a gyerekeket, mivel ebédet nem tudtak biztosítani. Tízórait otthonról hoztak magukkal az óvodások. Ekkor még egy csoporttal, egy óvónő, Kiss Károlyné Piroska néni vezetésével, és egy dajka segítségével indult meg a munka.
A nyári időszakban, amikor megkezdődtek a mezőgazdasági munkák, egész nap nyitva volt az óvoda és ekkor az étkezést is megoldották a gyermekek számára.

 

1949. augusztusában Táborfalva önálló község lett, s ennek örömére hatalmas ünnepséget rendeztek, melyen az óvodások is felléptek. Piroska néni elmondása szerint nagy sikerük volt és a gyermekek egy gombóc fagylaltot kaptak az elöljáróságtól erre az alkalomra. Abban az időben ez óriási dolognak számított.

 

1953-ban új épületet kapott az óvoda, egy másfél szobás tanácsi szolgálati lakásban működött tovább a Petőfi Sándor utcában, ott, ahol valamikor Ale Laci bácsiék laktak. Ez az épület is 20-30 gyermek befogadására volt alkalmas, de ebédet még mindig csak a nyári időszakban tudtak biztosítani.
Az óvoda gazdaságilag a helyi Tanácshoz tartozott, szakmai felügyeletét Dabas járás látta el.

 

Régen az emberek három részre osztották fel a falut, mivel elég nagy területen feküdt: a Tábor, a Központ és a Telep. A Táborban három laktanya működött, köztük egy szovjet alakulat is. Mivel a tábori rész elég messze, kb. 1.5 km-re van a faluközponttól, a tábori gyermekek részére ott szerveztek egy óvodai csoportot, mely csak nagyon rövid ideig működött.
Hosszú ideig folytak az előkészületek egy új óvodaépület létrehozására, mivel a másfél szoba kevésnek bizonyult.

 

 

Elkészült az óvoda épületének I. szárnya


 

1964-ben készült el a tényleges épület, ez a jelenlegi óvoda I. szárnya. Két csoportszobából, egy gyermeköltözőből, mosdóból, iroda, és konyhai helyiségből állt. Hatvan gyermek befogadására volt alkalmas. A két csoportszobában cserépkályhával fűtöttek, a víz csak a nyár folyamán lett bevezetve.
Az óvodai feladatokat ekkor három óvónő és két dajka látta el.
Az óvodás és iskolás gyermekek étkeztetését most már egész évben biztosítani tudták, mivel a konyha az óvodaépületben működött. Élelmezésvezetője ekkor még nem volt a konyhának, ezt a feladatot is az óvodavezető látta el.
A két csoportszobát cserépkályhával fűtötték, de víz még nem volt az épületben, ennek bevezetésére csak a nyár folyamán került sor. Ebben az időszakban már a Táborból is ide hozták a gyermekeket.
Az építkezések során a szülők odaadó társadalmi munkát végeztek a gyermekek érdekében és később az óvoda szépítésében, parkosításában is aktívan részt vettek.

 

 

A óvoda udvara az 1970-es években


 

Ebben az időszakban az óvoda berendezése igen szerény, szegényes volt. A bútorok kopottak, régiek voltak, az udvaron alig látható játék. Az óvónőkre nagyon nagy feladat hárult, mivel a magas gyermeklétszám (34-36 gyermek) mellett rengeteg energiával, munkával próbáltak meg esztétikusabb környezetet kialakítani az óvodában.
Egy évtized elteltével a két csoport is kevésnek bizonyult.

1975-ben élelmezésvezetőt kapott a konyha.

 

1975-ben megkezdődött az új szárny építése, melyet 1977-ben adtak át.  Most már négy csoporttal és száz férőhellyel működött tovább az óvoda.  A két új csoportot olajkályhával fűtötték.

 

 

Az óvoda udvarán (1970-es évek)


 

Az óvoda berendezése még mindig nagyon szegényes volt, az udvaron alig volt játék. Ezeket társadalmi munkában a helyi magyar és szovjet katonai alakulatok és a szülők segítségével pótoltuk. A játékok nagy része, a padok, a kisház, a kerti zuhanyozó, a sportszerek is az ő segítségükkel készültek el.

 

Kezdetben nem állt rendelkezésre megfelelő számú tanerő, 7 óvónő, 4 dajka végezte a munkát.

 

1976-tól az udvar mellett már a szomszédos Kiserdőt is használták játszóparkként. A gyermekek kedvenc játékszere a repülőgép volt, melyet Kecskemétről, a repülőtérről kaptak ajándékba. Az új szárny építése alatt különösen sok időt töltöttek itt a gyermekek.

 

1978. augusztusáig tanügyileg nem volt önálló az óvoda, az általános iskolához tartozott.

 

1978 szeptemberében lett önálló intézmény, ezután az óvodavezető rendelkezett a munkáltatói jogkörrel.

 

1989-ig Örkény Nagyközség Közös Tanácsához tartozott közigazgatásilag községünk, az óvoda gazdasági ügyeit az Örkényben működő GAMESZ (Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet) intézte.

 

1990. január 1-jén Táborfalva ismét önálló lett közigazgatásilag és azóta a község is intenzívebben fejlődik.

 

1991. nyarán bevezetésre került a gázfűtés. Ekkor folyt az épület nagy tatarozása, melyben átépítették a tetőszerkezetet, beszínezték az egész épületet, belülről is megszépítették a csoportszobákat.

 

1992-ben az udvar szépítésére is sor került. Felújításra kerültek az udvari játékok, illetve új játékeszközök készültek, befüvesítették, parkosították az udvart. A munkálatok alatt újra a Kiserdőben találtunk játszóhelyet gyermekeink számára.
Időközben ismét kinőttük óvodánkat, hosszú évekig magas létszámú 36-37 fős gyermekcsoportokkal dolgoztunk, nem tudtuk kielégíteni a községben lévő igényeket.

 

2000. szeptemberében újabb csoporttal, gyermeköltözővel, mosdóval gyarapodtunk.
Szükségmegoldásként az óvoda épületében lévő szolgálati lakás lett átalakítva.
Az induláshoz szükséges eszközökre, bútorokra már nem maradt pénz, ezért gyűjtést indítottunk. Nagyon sokan segítettek, helybéli, környékbeli vállalkozók, magánemberek, így a kezdésre minden fontos eszközt, bútort meg tudtunk vásárolni. Szép, esztétikus környezet fogadta a gyermekeket.

 

2000. decemberében tartottuk az első, a táborfalvi óvodás gyermekekért rendezett jótékonysági bálunkat.

 

2003-ban újabb felújításra került sor, több ütemben.
Az első ütemben tetőcsere, a második ütemben, a következő nyáron fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, hőszigetelő vakolás történt.
Ezután belső átalakítások, szépítések történtek.

 

2005. nyarán társadalmi munkával, szülői segítséggel megtörténtek a belső átalakítások is. Megnagyobbítottuk a gyermeköltözőket, új burkolatot kapott a folyosó, az öltöző, kicseréltük a gyermekek öltözőszekrényeit is.

 

2007. nyarán befejeződött az óvoda belső átalakítása, mely szülői segítség nélkül nem valósulhatott volna meg.

 

2008-ban az udvar került teljes felújításra báli bevételünkből.
Még ebben az évben, pályázati pénzből kicseréltük az óvoda bútorzatát, korszerű eszközöket vásároltunk.

 

2012-ben a kerítés cseréje valósult meg.

 

2013-ban alakítottunk ki egy sószobát az óvoda épületén belül, mely a gyermekek egészségének megőrzése, védelme szempontjából fontos szerepet tölt be a mindennapokban.

 

2015-ben a pályázaton nyert Ovi focipályát is birtokba vehettük, a gyermekek nagy örömére.

 

2016-ban megépült az évek óta áhított, szép, tágas, jól felszerelt tornatermünk.

 

2018-ban energetikai pályázat keretében megtörtént az óvoda hőszigetelése, az ablakok cseréje és napkollektor telepítése.

 

2020-ban udvarbővítés, új játékok teljes cseréje és ütéscsillapító talaj telepítése történt.

 

 

Napraforgó Óvoda 2021-ben


 

Óvodánk dolgozói nagyon sokat tesznek azért, hogy az idejáró óvodás gyermekeket esztétikus, rendezett, családias környezet fogadja.
Az évek folyamán sokat szépült, korszerűsödött intézményünk, szeretnénk, ha ez a fejlődés az elkövetkezendő években is fenn maradna!

 

Bízunk benne, hogy intézményünk még nagyon sokáig megtartja funkcióját, és ezzel az 5 csoporttal szolgálja Táborfalva nagyközség közösségét, sok szép pillanatot szerezve ezzel az idejáró gyermekeknek!

 

Omelkáné Csernai Andrea

megbízott intézményvezető

 

 

Köszönjük Omelkáné Csernai Andreának, hogy rendelkezésünkre bocsátotta az óvódáról készült fényképeket!

 

Az óvoda régen és ma - képek a galériában >>

 

Kapcsolódó írás: 2009-ben Magi János nyugalmazott iskolaigazgató így emlékezett az óvodáról (pdf)