Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Gratulálunk Szabó Marikának!

2023-ban az „Ország Közepe Kistérség Ifjúságáért” kitüntetésben részesült Szabó Mária, a táborfalvi Csurgay Franciska Általános Iskola nyugállományba vonult címzetes igazgatója. A kitüntetést a pedagógiai pályán elért kimagasló szakmai eredmények elismerése céljából alapította az Ország Közepe Többcélú Kistérségi Társulás, amely a dabasi kistérség tíz települése nevében adományozza a díjat azoknak, akik munkásságukkal a kistérség felnövekvő nemzedékét szolgálták. A kitüntetést Kőszegi Zoltán, Dabas Város polgármestere, a Kistérségi Társulás elnöke adta át a dabasi pedagógusnapi ünnepségen. 

 

 

A Mozaik Szerkesztőbizottsága nevében gratulálok ehhez a szakmai elismeréshez! Hogy érintett, mikor megtudtad, hogy Te részesülsz ebben a szakmai kitüntetésben? 

 

Szegeden, egy bevásárlás idején megcsörrent a telefonom és Kőszegi Zoltán, a Kistérségi Társulás elnökének megbízásából egy úr tájékoztatott arról, hogy a nevezett díjat nekem ítélte a Társulási Tanács, melyhez gratulált. Nem akartam hinni a fülemnek, visszakérdeztem, hogy valóban engem keres? Nem tévedés? Megerősített abban, hogy pontosan tudja, hogy rólam van szó. A meglepetés örömmé változott, de értetlenül álltam, hogy érhetett engem éppen most ez a megtiszteltetés? 

 

 

Lassan három éve már, hogy leköszöntél az igazgatói posztról a Csurgay Franciska Általános Iskolában, de nemcsak nyugállományba vonultál, hanem el is költöztél Táborfalváról. Hogy alakult az életed? 

 

 Közel két éve lakom Dabason, ekkorra épült fel a ház, sok feladatom lett hirtelen. Kialakítottam a ház körül a kertet, berendezkedtem. De néhány nappal a beköltözésem után már munkába is álltam, kezdődött a tanév az új munkahelyemen. Ahogy évekkel ezelőtt elterveztem, új lakóhelyemen vállaltam munkát, a pedagógiai szakszolgálatnál képességvizsgáló gyógypedagógusként dolgozom. Terven felül jött egy kérés a tatárszentgyörgyi általános iskola részéről, hogy gyógypedagógust és magyar nyelv és irodalom szakos tanárt keresnek és rám gondoltak. Igent mondtam, azóta is az iskola pedagógusa vagyok. 

 

 

Szakmai életutad is folytatódik ezek szerint. Mi az a többlet, amit a nyugdíjas évek hoztak? Több szabadidő? Más elfoglaltságok? 

 

Szabadidőm nem lett több. Másféle elfoglaltságaim lettek. Változatlanul sokat dolgozom, de nagy könnyebbség a számomra, hogy a vezetői terhek lekerültek a vállamról. Tanítok, vizsgálok, szakvéleményt írok, nem kell megfelelnem százfelé. Amúgy ez lehetetlen is. Alapvető változás, hogy közelebb vagyok a családhoz. Három unokaöcsém és egy unokahúgom van, kicsikék, ovisok, kisiskolások. Nagyon szeretek velük lenni, szükség van a bébiszitterségemre. Így a nyári programom egy része is megvan. Alkalmanként nagy sétákat teszünk a városban a sógornőmmel. 

 

 

Kapcsolatban maradtál Táborfalvával? 

 

Nem nagyon. Az elején még sűrűbb volt egy-egy telefon vagy találkozás, mára csak néhány emberrel maradtam kapcsolatban. De azt szeretném elmondani, ha Dabason ismerősökkel találkozom valahol, azok biztos, hogy táborfalviak. És ezek nagyon jó találkozások! Mindig szívesen jövök Táborfalvára. 

 

 

Milyen terveid vannak? 

 

Még néhány apróságot szeretnék a házon alakítani, szépíteni. Szeretnék utazni, kikapcsolódni, pihenni. Terveim között szerepel, hogy elolvasom a régen félretett regényeket. A közeljövőben, az új tanévben is folytatom a pedagógiai munkát. 

 

 

1980 óta, 40 éven át tanítottál a táborfalvi általános iskolában, három évig igazgatóhelyettes, majd tizenhét évig iskolaigazgató voltál. Közéleti emberként is megismerhettünk, hiszen önkormányzati képviselőként, illetve a szociális bizottság tagjaként is dolgoztál sok éven át. Több szakmai kitüntetésben részesültél, Művelődési Minisztérium miniszteri dicséret (1990), KLIK oklevél vezetői munkavégzésért (2014), „Táborfalváért végzett munkáért” plakett az önkormányzattól (2014), EMMI Pedagógus Szolgálati Emlékérem (2020), „Az év pedagógusa” elismerés a Tankerülettől (2020). Elhivatott, elkötelezett életutad tapasztalatai alapján mit gondolsz a jelen kihívásairól, mit tanácsolsz a jelen pedagógusainak és a szülőknek? 

 

 Nem az enyém a bölcsek köve. Nagyon nehéz bármilyen tanácsot adni. Minden helyzet más, minden ember, minden gyerek más. Nincs szabvány recept. Azt gondolom, hogy váljon mindenki egyéniséggé, vállalja fel önmagát, még ha néha nagyon nehéz is, saját maga találja meg a céljait meg a hozzá vezető utat. És legyen nagybetűs EMBER! 

 

 

Köszönöm szépen a beszélgetést! 

 

Úgy érzem, hogy inkább én tartozom köszönettel, hiszen már három éve nem vagyok része Táborfalva életének és ezzel együtt a most kapott kitüntetésre a javaslatot Nagy Andrásné Polgármester Asszony és Kundra Erika Jegyző Asszony nyújtották be a Képviselő-testület támogatásával. Ezt mindannyiuknak köszönöm! És neked is köszönöm, hogy felkértél erre a beszélgetésre. Szeretettel üdvözlöm minden táborfalvi ismerősömet, volt tanítványaimat, azok szüleit, nagyszüleit. Ritkán szoktam álmodni, de akkor biztos Táborfalváról, az itt töltött időszakról álmodom. Ez határozta meg az életem.

 

 

Borsi Mária