Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 8

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Ha a fák visszaköszönnek

Sponga József erdésztechnikus, a Kaán Károly Emlékérem kitüntetettje 2020. január 29-én távozott e földi világból, 79 évet élt. Családja, barátai, ismerősei kísérték utolsó útjára római katolikus szertartás szerint. Emlékét megőrizzük! 

 

A Táborfalvi Mozaik 1998. augusztusi számában megjelent beszélgetés közzétételével emlékezünk.

 

 

„Sponga József erdésztechnikus. Az erdészeti szakmában 38 éve dolgozik. 14 év állami erdőgazdasági szolgálat után 20 évet töltött egy szövetkezetnél, jelenleg pedig magán- és erdőgazdálkodó betéti társaságot irányít. Ezen időszak alatt irányításával 415 ha erdőfelújítás, 1048 ha erdő telepítése valósult meg és 1903 ha erdőterület szakkezelését látta el.
  A rábízott társadalmi és erdészeti egyesületi feladatokat, megbízásokat maradéktalanul elvégezte, önzetlenül, szakma iránti elhivatottsággal. Jelentős és kiemelkedő az 1982. évi Országos Fásítási Hónap országos megnyitójára szervezésében kifejtett munkája, valamint az annak emlékére Örkényben általa megvalósított 23 ha nagyságú községi parkerdő.
  Számtalan munkahelyi, minisztériumi és hat esetben eredményes fásításért kapott kitüntetés, érem, oklevél jelzi, hogy folyamatosan és állandóan magas színvonalon tett eleget a szakmai követelményeknek. A magánerdő-gazdálkodás kialakulásakor azonnal felismerte, hogy volt munkahelyén lévő falvakban az erdők fenntartása, megóvása érdekében meg kell szervezni a tulajdonosok közötti erdőgazdálkodó szervezetet. Szervező munkája eredményre vezetett. Az országban elsők között hozott létre társult magánerdő-gazdálkodó szervezetet.”
(Erdészeti Lapok 1998. június)

 

 

Sponga József, az Alba Robinia Erdészeti BT. vezetője Táborfalván él. 1998. május 23-án Nagykanizsán ünnepélyes keretek között nyújtották át neki a Kaán Károly Emlékérmet, amit az Országos Erdészeti Egyesület évente az erdőgazdálkodás terén végzett kiváló munkáért ad. A kitüntetés értékét növeli, hogy évente csupán négy aranyérmet ítél oda. 

 

 Milyen iskolákba jártál?

Az általános iskolát Örkényen végeztem, az erdészeti technikumot pedig Szegeden.

 

 

Hol dolgoztál először a tanulmányaid befejezése után?

A technikum elvégzése után, 1959-ben a pusztavacsi erdészet területén kezdtem a kötelező gyakorlati munkámat.

 

 

Mit dolgoztál ott?

Az erdészetnél – mivel nyáron kezdtem a munkát-, a szabadságon lévő erdészeket kellett helyettesítenem. Ezekben voltak erdőművelési munkák, csemetekapálás, majd ősszel kezdődött a fakitermelés.

 

 

Hogyan lettél az Alba Robinia BT. vezetője?

1966-ig kerületvezető, vágásvezető voltam, majd 1968-tól a gépüzem műszaki vezetőjeként dolgoztam. 1973-ban az örkényi Béke TSZ ágazatvezető erdésze lettem, mely munkakört 1992. decemberéig, a téesz felbomlásáig töltöttem be. 1993. január 1-től egy erdészeti társaság keretén belül kezdtem az erdők kezelését, és folytattam az előző húsz évben létesített erdők ápolását.

 

 

 Mivel érdemelted ki a Kaán Károly díjat?

Az elvégzett munkák értékelése alapján az erdészet vezetése kitüntetésre javasolt.

 

 

Hallottam, hogy május 23-án az Országos Erdészeti Vándorgyűlésen, Nagykanizsán kaptad ezt az emlékérmet. 

 


Igen. Kaán Károly erdészeti szakember és erdészetpolitikus emlékére alapított díjat az       OEE-től kaptam a többévtizedes munkám elismeréseként.

 

 

Miért fonto s számodra ez a kitüntetés?

Az erdőgazdálkodásban eltöltött közel 40 év alatt Tatárszentgyörgy, Örkény, Táborfalva községekben rossz termőhelyi adottságú területek közel 1400 ha erdőtelepítést, többszáz ha erdőfelújítást, ezeknek az erdőknek ápolását-kezelését, védelmét láttam el. E munkák elvégzéséhez sok emberi kézre volt szükség. Szorgalmas, kitartó és az időjárás viszontagságait sokszor figyelmen kívül hagyó emberi segítség nélkül, a környezetünket szépítő és védő erdőt nem sikerült volna megvalósítani.

 

 

Úgy hallottam, hogy egy Kaán Károly idézet volta a nagykanizsai ünnepség jelmondata.

Kaán Károly Nagykanizsa szülötte, és ezért a vándorgyűlés jelmondata is tőle származott:       „ A nemzeti érdekeknek az az erdőgazdálkodás felel meg a legjobban, mely az erdőt, a köz- és magánérdekek javára hasznosabbá és jövedelmezőbbé tudja tenni.” Az erdészeti munkám ideje alatt igyekeztem ezt a gondolatot követni.

 

 

Gratulálok a kitüntetéshez. További környezetszépítő, erdőtelepítő munkát kívánok. Köszönöm a beszélgetést.

 

ifj. Doricsák István



(In: Táborfalvi Mozaik, 1998. VI. évf. 8. (67.) szám, p.7.)


 

 

 

Kaán Károly emlékérem


 

 

Emlékérmek, kitüntetések

 

 

Erdészház a pusztavacsi erdőben