Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 3

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Margittai Gábor - Külső magyarok - Utazás a végeken

 

 Jelen könyv eredeti kiadása komoly sikereket ért el, mára már nehezen elérhető az eredetileg 2005-ben megjelent kötet. A Scolar kiadó 2011-ben adta ki a kibővített Külső magyarok – Utazás a végeken című művet.


A könyvben négy nagy elszakított országrészt mutat be a Szerző. Egyáltalán nem a megszokott, a turisták által is látogatott, népszerű helyekről olvashatunk, hanem eldugott, kevesek által ismert és legtöbbször a feledés és pusztulás szélén álló kincsekről kapunk egy leírást – amihez a környezet ismerete  - helyi lelkész, az önkéntes és hivatásos történész, régész, falubeliek - is szükséges.

 

Az apró, bár jelentős kincsek – közelmúltban előkerült 7 – 800 éves rovásírásmaradvány, keresztelőmedence, Árpád-kori templomrom – olyan vidékekeken található, ahova az utazók nagyobb része nem jut el, ami köszönhető az apró falvak elzártságának, az elvándorló lakosságnak vagy egyszerűen az odavezető út minőségének.
A könyv nem tesz egyebet, mint visszarajzolja a 20. század végi térképeinkről leradírozott Dél-Erdélyt, Máramarost, Csángóországot, Szepességet vagy a kárpátaljai magyarlakta „szigeteket”.

 

Néhány fejezetcím a könyvből: Erdély és a hegyeken túl – Rapsonné várától a Csángóföldön át Máramarosig, Külső magyarok – Moldova visszakerülhet Európa térképére?, Felvidék – Lőcsétől Podolinon át a hűtlen folyóig, Afrikai palacsinta – A Felvidék száműzöttei, Délvidék – Csurgótól Óbecséig, Kárpátalja – Aknaszlatinától Nagybocskón át Királymezőig.

 

 

[stx]

 

Scolar Kiadó, 2011

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték